Συγκρότημα Κατοικιών Με Πράσινη Οροφή

design process | Κατοικίες | 360 m² | Ελλάδα : Πάτρα

ο κήπος

Ένας σκελετός, δέκα χρόνων παλιός, περίμενε να ολοκληρωθεί. Γύρω του το αστικό περιβάλλον άλλαξε από τότε που κατασκευάστηκε. To ίδιο και το φυσικό περιβάλλον προς το χειρότερο. Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρώσουμε την κατασκευή με την "συμπαγεία" ενός κτηρίου αλλά με μία "πράσινη" οπτική. Έτσι δημιουργούμε φυτεμένα ορθογώνια στερεά που εισβάλλουν στον υπαρκτό σκελετό. Τα δώματα τώρα μετατρέπονται σε κήπους εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το γύρω αστικό ιστό με πράσινο ενώ το κτήριο διατηρεί την συμπαγεία του, φιλοξενώντας τις απαιτούμενες λειτουργίες.

 

 

η κάτοψη

Ο σκελετός τώρα υποδέχεται τρεις κατακόρυφες κατοικίες. Όλες τους είναι προσανατολισμένες στη δύση που έχει θέα στο ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού. Η κατακόρυφη κίνηση που συνδέει το καθιστικό με τα υπνοδωμάτια καταλήγει στον κήπο το δώματος. Η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό είναι σειριακά συνδεδεμένα. Στον όροφο οι κινήσεις είναι μικρές και άμεσες.

τα υλικά

Από την αρχική μορφή του σκελετού κάποια κομμάτια του τροποποιήθηκαν για να υπάρξει μια λογική στην σύνθεση του κτηρίου. Σκυρόδεμα ,καφέ σοβάς και γυαλί είναι τα κύρια υλικά της κατασκευής. Ο καφέ σοβάς είναι αδρός (ρωμαϊκός) και εκφράζει την αίσθηση του χώματος. Ο σκελετός επισκευάζεται και κάποια του τμήματα μένουν εμφανή ώστε να διατηρεί την χρονική συνέχεια της ύπαρξής του στον συγκεκριμένο αστικό χώρο( μνήμη του υπάρχοντος σκελετού).

 

 

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline