MODIFY
Residential

Slope-3

This particular design focuses on a private residence located in Zoitada, within the city of Patras. What makes this project truly remarkable is that it goes beyond designing just the residence itself; careful consideration was given to the entire plot to fully capitalize on its potential. The site was intelligently divided into four distinct zones, each serving a unique function: the first zone accommodates infrastructural elements, the second zone comprises the residence and pathways, the third zone is a lush green area, and the fourth zone offers facilities for the residents’ entertainment.

When designing the main residence, two crucial factors were taken into account: the sloping nature of the site’s terrain and the breathtaking view of the sea it provided. The primary objective was to preserve these distinctive plot characteristics. To achieve this, the building was meticulously designed to seamlessly connect the second and third zones, which presented varying altitudes. The architectural volume takes the form of a cuboid structure covered by a sloping roof, specifically tilted in the opposite direction of the site. This clever design strategy not only harmonizes with the surrounding environment but also enhances the panoramic view of the sea, creating an immersive experience for the residents.

In addition to its stunning design, the building boasts an indoor parking area and a front yard adorned with a refreshing pool. The choice of materials used for the residence predominantly includes concrete and rocks, lending a blend of strength and natural aesthetics to the overall construction.

The design process for both the residence and its surrounding site posed various challenges due to the sloping nature of the plot, the incorporation of different functional facilities desired by the owner, and the aim to create a harmonious relationship with the environment. To tackle these challenges, the plot was divided into four distinct zones, each serving a specific purpose. The zone situated at the highest altitude was designated for entertainment, taking advantage of the captivating views it offered. Next in line was the green zone, followed by the transit zone encompassing the residence and the connecting pathways. Lastly, the infrastructure zone, situated at the same level as the highway, completed the division.

The residence itself takes the form of a cuboid structure, partially nestled within the green zone. Its design adheres to simplicity, with all the rooms positioned along the front fa├žade, providing direct access to the front yard. The main entrance and indoor parking lot are located at the rear of the building, accessed via the main road of the plot. The largest room within the residence is the living room, which also incorporates the kitchen, while the second largest is the master bedroom. Additionally, there are three bedrooms of equal size, a bathroom, and a separate WC. The front yard features two levels, with the second level accommodating an outdoor swimming pool.

A defining feature of the building is its sloping green roof, seamlessly blending with the adjacent green zone. The roof is intentionally designed with an opposite tilting angle to that of the site, creating an elevated point that offers enhanced views of the sea. When viewed from above, the residence remains discreetly hidden, with only the pathways visible, while from the front, each function of the residence is clearly distinguishable. In terms of materials, concrete and rocks were predominantly selected for the construction, not only providing a solid aesthetic but also establishing a direct connection with the natural surroundings.

Overall, the design successfully tackles the challenges posed by the sloping plot, incorporating different functions, and maintaining visual harmony with the surroundings.

Client

Private

Date

Aug 2019

Status

Construction On Hold

Services

Architectural Design

JUST A SLAB