ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΛΑΣ

αρχιτέκτων

Γεννήθηκα στην Πάτρα το 1971. Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αποφοίτησα το 1997. Ξεκίνησα να δουλεύω ως μελετητής μηχανικός σε δικό μου γραφείο και συνεργάστηκα με πολλά τεχνικά γραφεία στην Πάτρα και στην Αθήνα.Το 1999 ξεκίνησα παράλληλες σπουδές στην Αρχιτεκτονική και αποφοίτησα το 2005 με διπλωματική εργασία πάνω στην ανάπλαση του παράλιου μετώπου του λιμανιού της Πάτρας. Το 2006 το γραφείο μετατρέπεται σε ομάδα μηχανικών και αρχιτεκτόνων “the YMNM project”. Το 2008 ιδρύω την αμιγώς αρχιτεκτονική ομάδα ARCT2 . Το 2016 η ομάδα επαναπροσδιορίζεται και μετονομάζεται MODIFY.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Από πολύ μικρή ηλικία μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον οι νέες τεχνολογίες και οι υπολογιστές με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν στον άνθρωπο και γι’ αυτό εκπαιδεύτηκα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού (π.χ. Basic, Fortran, Pascal, C,C++). Αυτή η γνώση μου επέτρεψε να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή σαν εργαλείο εργασίας και να μπορέσω να εξειδικεύσω τη χρήση του και στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας. Κατά τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Πολιτικών Mηχανικών ανέπτυξα software για την στατική ανάλυση κτηρίων και κατασκευών με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων ( υπολογιστικός πυρήνας καθώς και περιβάλλον χρήστη ) ως διπλωματική εργασία, εφαρμογή που με βοήθησε να καλλιεργήσω το απαραίτητο επίπεδο για τον τομέα των ηλεκτρονικών κατασκευών και κατά τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική.Η αναζήτηση μου στη βελτιστοποιημένη χρήση των υπολογιστικών συστημάτων στην αρχιτεκτονική σχεδίαση και πράξη οδήγησε στον κόσμο του παραμετρικού σχεδιασμού για την επίλυση μορφών και όψεων αλλά και το σχεδιασμό υψηλής ακρίβειας μέσω ψηφιακών μοντελοποιήσεων. Το Rhino και το Grasshopper μαζί με επεκτάσεις (real time static analysis , form finding, digital input, C# programming , case study , Kangaroo , Galapagos ) τους έγιναν βασικά εργαλεία αρχιτεκτονικής ανίχνευσης, ενώ η γνώση των προγραμματιστικών γλωσσών επέτρεψε την προσαρμογή των παραπάνω εργαλείων στην ατομική μου αρχιτεκτονική σκέψη.Η ενασχόλησή μου σε βάθος χρόνου με τα ψηφιακά εργαλεία και τη συναρμογή τους με την αρχιτεκτονική με οδήγησε στη συνειδητοποίηση της ανάγκης καθοδήγησης τους για τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και το σχεδιασμό προηγμένων και πολύπλοκων αρχιτεκτονικών μορφών και συστημάτων σε μια εποχή αναπροσαρμογής και ανάγκης ευελιξίας. Τόσο στον τομέα της αρχιτεκτονικής εργασίας όσο και στον τομέα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης η τεχνολογία αποτελεί ένα χρήσιμο και σταδιακά αναγκαίο εργαλείο αλλά και μια πρόκληση μη χειραγώγησης της ανθρώπινης σκέψης.

ΚΙΝΗΣΗ

Παράλληλα με τις σπουδές και την εργασία, κεντρικό ρόλο στον τρόπο σκέψης και σχεδιασμού μου έπαιξαν οι πολυετείς χορευτικές μου σπουδές και η εκτεταμένη εμπειρία χορογράφησης της ανθρώπινης κίνησης και σκηνογραφίας. Μέσα από το χορό έχει κανείς τη δυνατότητα να διδαχτεί με ακρίβεια την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και την προσαρμογή του στο χώρο. Σταδιακά αυτή η εμπειρία με βοήθησε να κατανοήσω την κίνηση στην αρχιτεκτονική εμπειρία και τον τρόπο που αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στο σχεδιασμό των χώρων και την αλληλεπίδραση με τους διαφορετικούς χρήστες. Η πορεία βάδισης, η υφή των μορφολογικών ροών, το κενό και το πλήρες στην αλληλεπίδραση σώματος και κτηρίου αλλά και των ίδιων των μερών του κτηρίου μεταξύ τους και η μεταβλητότητα της κίνησης σε σχέση με διάφορους εξωτερικούς παράγοντες είναι στοιχεία που χρειάστηκε να μελετήσω σε βάθος και θεωρώ ότι αποτελούν βασικά στοιχεία συνειδητοποίησης του κτηρίου ως οντότητα. Πορείες βάδισης και μορφολογικές ροές έχουν την ίδια υφή και την ίδια γενετήσια αρχή. Τα κενά που δημιουργεί η κίνηση του σώματος στην ουσία ορίζει τα πλήρη των κτηρίων. Μια χορευτική διάθεση μπορεί να περιγραφεί σε κάθε κτήριο αλλά και ένα κτήριο μπορεί να δημιουργηθεί ως χορογραφία των μερών του. Κάθε στοιχείο στάσης είναι και εν δυνάμει κίνηση. Με αυτή τη σκέψη θέλω πάντα να μετατρέπω τα ακίνητα μέρη σε κινητά, το σκελετό από σημείο ορισμό του κτηρίου σε πρόταση κίνησης. Η αρχιτεκτονική ως χορός.                       

 

MANIFESTO

Η αρχιτεκτονική για εμένα είναι το αποτέλεσμα της ώσμωσης του αναγκαίου, του τεχνικά εφικτού αλλά και της πρόθεσης. Κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας κουβαλά ένα ολόκληρο λεξιλόγιο. Κάθε φορά που εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας γινόμαστε πιο ικανοί να εκφράσουμε τις προθέσεις μας. Η σκέψη μας ως πρόταση λόγου αποκτά μεγαλύτερη πλαστικότητα και ευφράδεια. Έτσι και η αρχιτεκτονική γίνεται πλούσια και ανανεώνεται ως παράγωγο της διεπιφάνειας της αρχιτεκτονικής σκέψης και των τεχνολογιών και τεχνών.

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline